четвер, 28 січня 2021 р.

Зникнення мов може бути небезпечно для світової спільноти

 


Згідно з дослідженнями, зараз в світі говорять на досить великій кількості мов, але через кілька десятиліть число мов може знизитися до кількох тисяч. За словами лінгвіста Девіда Кристала, лише 600-700 мов не потрапляють під загрозу зникнення. За деякими статистичними даними, в 1996 році в світі говорили на 6703 мовах, близько 1000 в Америці, 2165 в Азії і 2011 в Африці. Очевидно, що ці дані застаріли, адже ми вже живемо в 21 столітті. Більшість з цих мов зникнуть через сторіччя. Деякі експерти вважають, що їх число може скоротитися вдвічі, оскільки більшість мов поступляться місцем іншим, на яких говорить більшість населення Землі, таким як англійська, іспанська, мандарин, арабська, гінді та інші (професійний переклад цих мов). До наступного сторіччя 90% мов можуть зникнути. Чому мови знаходяться під загрозою зникнення, і як це вплине на нас в майбутньому – питання, над яким варто задуматися.

Що таке мови під загрозою зникнення

Загроза зникнення мов – це явище, коли використання мови може знизитися до такого ступеня, що мова просто зникає. Мова вмирає, коли немає її носіїв, це схоже з порядком існування видів в дикій природі. І наслідки це явище має точно такі ж. Багато мов були втрачені протягом історії, зараз вони швидко зникають через процес глобалізації, коли мови економічно більш потужних груп домінують над іншими мовами (переклад документів). Існують три основні показники, які можна використовувати для аналізу загрози зникнення мов:

  1. Кількість живих носіїв цієї мови.
  2. Середній вік носіїв мови.
  3. Кількість молодих людей, які розмовляють цією мовою, і вільно нею володіють.

Найбільш поширеною причиною загрози зникнення мов є домінування певної мови над іншими менш вживаними. Експерти вважають, що дана небезпека є серйозною проблемою, яка має як людські, так і наукові наслідки (професійний переклад текстів).

Які причини і наслідки небезпеки зникнення мов

Мова зникає, коли зникають її носії або вони починають використовувати для спілкування іншу мову, якою розмовляє домінуюча група населення. Є багато причин, які можуть стати загрозою для певної мови: військові, економічні, релігійні, культурного і освітнього характеру – інакше кажучи, зовнішнє втручання і т. д. З іншого боку, існують внутрішні чинники, такі як ставлення населення до своєї мови, що є однією з основних причин зникнення мови. Згідно Кембріджському довідником по мовам, які зникають, існує безліч причин зникнення мов. Є причини, які ставлять носіїв певної мови (переклад документів носіями мови) під загрозу фізичного зникнення: стихійні лиха, голод, хвороби, війни і геноцид. З іншого боку, існують причини, які не дозволяють людям використовувати певну мову, такі як політичні репресії, культурні фактори, політична і економічна маргіналізація.

Соціолінгвісти і лінгвісти-антропологи намагаються визначити вплив зникнення мови на самих його носіїв. В рамках цього дослідження розглядається втрата соціальної ідентичності, оскільки культурна, духовна і релігійна сторони життя розкриваються через мову. Молитви, церемонії, ораторські виступи, розмовний стиль і манера мови – на все це впливає зникнення мови. Виступаюча публічно людина повинна пристосуватися до всіх особливостей нової мови, таким як лексичні категорії слів, звукові та граматичні структури та інше. Лінгвісти кажуть, що навіть якщо соціальна ідентичність зберігається, відбувається втрата культурних складових і традицій. Також вчені вважають, що втрата мови є етичною проблемою. Це неминучий результат прогресу і глобалізації. Але насправді це явище є наслідком неприйняття своєї культури.

Як боротися з загрозою зникнення мов

Найважливіше, що можна зробити для запобігання «вимирання» мови – це створити сприятливі умови для її носіїв. Це вимагає впровадження спеціальної політики, яка захищає мови меншин, наприклад, введення занять з рідної мови в навчальних закладах. Необхідна взаємодія між носіями мови і перекладачами, розробки систем письма на цій мові. Ставлення спільноти спікерів – найважливіший фактор у відродженні мови. Необхідно створити систему, в якій заохочувалося б полімовність, яка сприяла б розвитку мов меншин. Лінгвісти, місцеві спільноти, неурядові організації та міжнародні організації, такі як ЮНЕСКО, працюють разом, щоб врятувати зникаючі мови. Коли мова позначається як та, що знаходиться під загрозою зникнення, робляться такі кроки: перший – документування мови, другий – активізація вживання мови, а третій – збереження мови. Письмове фіксування мови – це процес документування граматики, словникового запасу і усних традицій цієї конкретної мови, що потребує захисту від впливу мов більшості (письмовий переклад документів).

Немає коментарів:

Дописати коментар